Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.06.2023 21:03 - Убеден съм, че истинското възпитание проличава преди всичко вкъщи, в семейството, в отношенията с близките хора. ДМИТРИЙ ЛИХАЧОВ
Автор: manoelia Категория: Лични дневници   
Прочетен: 120 Коментари: 2 Гласове:
0

Последна промяна: 23.06.2023 21:07


Убеден съм, че истинското възпитание проличава преди всичко вкъщи, в семейството, в отношенията с близките хора.


Добро възпитание можеш да получиш не само в семейството или в училище, но и от самия себе си. Трябва само да се знае какво представлява доброто възпитание. Не се наемам да давам „рецепти за поведение”, защото не смятам себе си за образцово възпитан. Иска ми се обаче да споделя с читателите някои свои мисли.



Съгласен съм с вас, че истинското възпитание започва вкъщи и е от съществено значение. Семейството и близките хора играят важна роля в формирането на ценностите, моралните принципи и социалните навици на детето. Те представляват първите модели, от които децата вземат пример и от които се учат. Взаимоотношенията и комуникацията в семейството могат да имат дълбоко влияние върху развитието и поведението на децата.

 

Когато родители и близки хора предоставят любов, подкрепа, разбиране и структурирани граници на децата, те създават основата за здраво възпитание. Примерът, който възрастните дават, е от съществено значение. Децата наблюдават и следват действията на родителите си и възприемат негативните и позитивните им образци. Следователно, ако семейството показва отговорност, етично поведение и добри ценности, това ще оказва положително въздействие върху възпитанието на децата.

 

Освен това, в семейната обстановка се развиват и уменията за комуникация, толерантност, решаване на конфликти и уважение към другите. Тези умения са от съществено значение за успешното функциониране в обществото и изграждането на здрави междуличностни отношения.

 

Разбира се, възпитанието не се ограничава само до семейството, но това е началната точка, от която започва формирането на основните ценности и поведенчески модели. Образователната система, приятели и други фактори също играят своята роля във възпитанието, но началото на този процес обикновено се полага в домашната обстановка.

 

Ако мъжът на улицата прави път на непозната жена и даже отваря пред нея вратата, а вкъщи не помага на уморената си съпруга да измие чиниите – той е невъзпитан човек.  


Може да се твърди, че поведението на мъжа, което описвате, е противоречиво и може да се смята за невъзпитано. Предоставянето на вежливост и галантност към непознати хора в обществените места е признак на учтивост и социално отношение. Отварянето на вратата и помагането за пътя са гестове, които изразяват внимание и уважение към другите.

 

Въпреки това, възприемането на вежливостта може да варира в зависимост от културните норми и конкретната ситуация. Някои хора могат да се съсредоточат върху външните прояви на вежливост в обществените места, докато в домашната обстановка да не проявяват същото внимание и грижи. Това може да бъде резултат от различни фактори, като например недостиг на разбиране, комуникационни проблеми или липса на осъзнато прилагане на социални норми.

 

Въпреки че съпоставянето на поведението на улицата с това вкъщи може да подчертае противоречие, е важно да се има предвид, че хората са сложни и многогранични същества. Поведението им може да бъде влияно от различни фактори и контексти. По тази причина, за да се направи цялостна оценка на някого като "възпитан" или "невъзпитан", трябва да се разгледат широкият контекст и по-дълбоките взаимоотношения, които човек поддържа с близките си хора в семейството и във всядневието си.

 

Ако с познати се държи учтиво, а пред близките си проявява раздразнение при всеки незначителен повод – той е невъзпитан човек.  


Действително, ако някой се държи учтиво и вежливо пред познатите си, но пред близките си проявява раздразнение и невъзпитано поведение, може да се счита, че не се проявява достатъчно внимание и уважение към тях. Възпитанието включва способността да се контролира и управлява емоциите си, както и да се отнася с уважение и грижа към хората, които са ни близки.

 

Раздразнението при незначителни поводи може да бъде резултат от непълно разбиране на важността на комуникацията и ефективно управление на емоциите. Причините могат да бъдат различни, като например стрес, липса на търпение или несъответствие между очакванията и реалността. Въпреки това, това не оправдава невъзпитаното поведение пред близките хора.

 

Възпитанието обикновено включва постоянно отделяне на внимание и грижа към нуждите и емоциите на другите, включително и към близките си. То също така подразбира способността да се изразяваме по уважителен и почитателен начин, когато се сблъскваме с трудности или несъгласие. Съществено е да се изградят отношения, основани на взаимност, доверие и разбиране, дори в най-малките ежедневни ситуации.

 

В крайна сметка, възпитанието се оценява въз основа на цялостното поведение и общуване на човека с близките му хора, както и с другите в обществото. Познавайки контекста и връзката между него и хората около него, можем да съдим дали някой е възпитан или не, в зависимост от начина, по който се отнася и комуникира с тях.

 

Ако не се съобразява с характерите, с навиците и с желанията на близките си – той е невъзпитан човек.  


Да, ако някой не се съобразява с характерите, навиците и желанията на близките си, може да се счита за невъзпитан човек. Взаимното уважение и внимание към нуждите и предпочитанията на другите са важни аспекти на взаимоотношенията в семейството и сред близките хора.

 

Един от ключовите елементи на възпитанието е да се научим да се адаптираме и съобразяваме с хората около нас. Това включва способността да се проявява търпение, разбиране и готовност за компромис, когато се сблъскаме с различни виждания и желания. Семейството и близките хора са място, където трябва да се учим да бъдем внимателни и да отделяме време за тях.

 

Важно е да показваме интерес към близките ни хора и да учим да разбираме техните потребности и предпочитания. Това включва активно слушане, споделяне на време и усилия за създаване на хармонични и задоволителни взаимоотношения.

 

Възпитанието обхваща и насърчаване на емпатия, което ни помага да се поставим на мястото на другите и да разберем светогледа и чувствата им. Чрез това можем да съобразим поведението си с тяхната индивидуалност и да покажем уважение към тях.

 

Естествено, взаимното съобразяване и разбиране са двустранен процес и изискват ангажираност от страна на всички засегнати лица. Затова, ако някой не успява да се съобразява с характерите, навиците и желанията на близките си, може да бъде смятан за невъзпитан, тъй като липсва необходимото внимание и уважение към тях. 

ДМИТРИЙ ЛИХАЧОВ



Гласувай:
0



1. manoelia - Възпитанието го няма на пазара. — Азербайджанска пословица
23.06.2023 21:19
1
цитирай
2. manoelia - Ако в зряла възраст приема помощта на родителите си като нещо естествено и не забелязва, че самите те вече се нуждаят от грижи и помощ – той е невъзпитан човек.
24.06.2023 04:07
Ако в зряла възраст приема помощта на родителите си като нещо естествено и не забелязва, че самите те вече се нуждаят от грижи и помощ – той е невъзпитан човек.
Ако в зряла възраст не осъзнаваме и не ценим, че нашите родители също имат нужда от грижи и помощ, може да бъдем считани за невъзпитани. Възпитанието включва не само уважение и грижа към близките ни хора, но и осъзнаване на техните потребности и отношение към тях като към равнопоставени партньори.

Родителите ни са тези, които са се грижили и подкрепяли в нас през годините. С годините обаче те също започват да се нуждаят от нашата грижа и подкрепа. Отличен знак на възпитание е да отделяме време и усилия, за да се отговори на техните нужди и да им покажем внимание и уважение, както и да бъдем осведомени за техните променящи се потребности.

Ако приемаме помощта на родителите си като нещо естествено и не сме наясно, че те също имат нужда от нас, може да изгубим възпитанието и грижите към тях. Това може да се дължи на липса на осведоменост, липса на внимание или липса на възприемчивост към промените, които родителите ни изпитват с годините.

Затова е важно да се открояваме време за нашите родители и да се погрижим за тях, както те са грижили за нас. Трябва да сме чувствителни към техните нужди, да им оказваме подкрепа и да им показваме грижа и внимание, за да поддържаме здрави и хармонични взаимоотношения с тях. Това е знак на истинско възпитание и уважение към родителите ни.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: manoelia
Категория: Лични дневници
Прочетен: 85660
Постинги: 209
Коментари: 98
Гласове: 106
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930